Energizujúci Yerba mate

ZELENÉ ZLATO INDIÁNSKÉHO KMEŇA GUARANÍ

Jeden z najobľúbenejších juhoamerických nápojov, pripravovaný z lístkov pätnástich metrového stálezeleného stromu, zvaného cezmína paraguajská, sa nazýva Yerba maté. Strom sa pestuje prevažne na juhoamerickom kontinente (Brazília, Uruguaj, Paraguaj a Argentína). Bude vás určite zaujímať pôvod slova maté. Jedná sa o kečuánsky slovo "mati", v preklade čaj alebo odvar. Slávny Hollywood je odvodený zo slova "holly", anglický názov cezmíny.

Z POHĽADU BOTANIKA

Cezmína je jediný rod z čeľade cesmínovité, čo sú vyššie dvojklíčnolistové rastliny. Stromu prospieva prostredie potokov a lesov v nadmorskej výške 700 m nad morom. Listy, ktoré obsahujú kofeín, triesloviny, teofylín, vitamíny A, B, C a silice, sú vajcovitého tvaru 3-5,5 cm široké. Listom sa hovorí Yerba, v preklade rastlina. Plodom cezmíny sú červené, okrúhle kôstkovice s priemerom do 1 cm. V pazuchách listov vyrastajú kvety svetlozelenej farby. V našich podmienkach môžeme cezmínu pestovať ako izbovú alebo prenosnú rastlinu. Pestovanie cezmíny bolo po dlhú dobu tajomstvom, kým nezistili, že semená cezmíny musí prejsť tráviacim traktom vtákov.

PREČO SA POPÍJANIE MATÉ POSTUPNE ROZŠÍRILO PO CELOM SVETE?

Stimulačné a posilňujúce účinky pripadajúce tejto rastline uvíta až 95% populácie v Paraguaji a Argentíne. Popularita nápoje Yerba maté v Južnej Amerike pomohla rozšírenie do USA a ďalej do celého sveta. Európania si nápoj zamilovali už v 16. storočí, kedy došlo k európskej kolonizácii Južnej Ameriky. Jednou z najvýznamnejších látok, ktorá je obsiahnutá v listoch cezmíny približne v 2%, je kofeín. Ako ďalšie povzbudzujúce látky môžeme menovať teofylín a teobromín. Listy ďalej obsahujú triesloviny, silice, antioxidanty a aminokyseliny. Nesmieme zabudnúť ani na minerály (draslík, mangán, železo, fosfor, horčík, vápnik) a vitamíny (A, B, C).

AKO SA LISTY YERBA MATÉ SPRACOVÁVAJÚ?

Listy cezmíny sa spracovávajú fermentáciou a oxidáciou takým spôsobom, že farmári rastlinu vačkom a nechajú prirodzene kvasiť. Proces ďalej zastaví krátkym pôsobením vysokej teploty. Potom sa maté suší a melie a konečne znovu vačkom na 12-24 mesiacov zrenie.

MATÉ AKO RITUÁL

Pitie maté sprevádza rituál, ku ktorému je potrebné nádoba z vydlabané tekvice, tzv. Kalabasa s úzkym hrdlom a bambusové slamku alebo kovová slamka, tzv. Bombilla. Pre zachovanie teploty majú kalabasy úzke hrdlo a bombilla je v dolnej časti prederavená, aby splnila funkciu sitka. U nás zatiaľ nie, ale v Južnej Amerike je popíjanie maté kultúrne a celospoločenská záležitosť. Začiatočníkom môže nápoj bez dochutenie pripadať nahorklý, a preto sa pripravuje aj studený s limonádou, medom, citrónom, džúsom alebo tiež karamelom.

PRE KOHO YERBA MATÉ NIE JE

Podobne ako pri káve a čaju je varované pred pitím veľkého množstva Yerba maté. Napríklad drvené listy Yerba Maté sa odporúčajú v dávkovaní jednej čajovej lyžičky s 250 ml horúcej vody. Nie je vhodné piť Yerba maté nalačno. Pri prekročení dávok a v dlhodobom užívaní sa môže dostaviť nevoľnosť a poruchy spánku. Tento nápoj sa neodporúča ľuďom s kardiovaskulárnym ochorení, tehotným a dojčiacim ženám.

YERBA MATÉ NA TIKARO.CZ

V našom portfóliu produktov nájdete Yerba maté v novej príchuti Majestic Tea Pear & Yerba Maté, spolu s jabĺčkom, šípkou, ostružiny, čakankou, svätojánskych chlebom.

Dagmar Lomnická